fbpx

Ce simbolizeaza culorile pe care le purtam, cum ne influenteaza starea si in ce combinatii obtinem cel mai placut efect vizual?

Suntem inconujurati de culori, nu-i asa? De fapt culoarea este perceptia de catre ochi a mai multor frecvente de lumina. Stiinta culorii, este denumita, „cromatica” si este folosita in pictura, grafica, design interior, machiaj, crearea vestimentatiei si in general, in arta. Exista lumina si culori pe care noi nu le vedem, iar ceea ce percepem este o mica parte din spectrul luminos, influentata de factori bilogici ce difera de la om la om si in plus unele culori pe care le percepem nu sunt reale. E complicat…, dar mai important este daca ne putem bucura de ele, daca fac parte din viata noastra si ca fara noi ar fi doar niste frecvente.

Tricou dama cu buzunar din bumbac 100%
Tricou cu buzunar din bumbac 100%

Asa ca, astazi, vom imbina stiinta cu un alt nivel de perceptie, astfel nu numai ca ne vom putea imbraca placut, dar ne vom putea imbraca in fuctie de cum ne simtim, de cum am vrea sa ne simtim sau putem intelege de ce preferam o anumita culoare. Culorile pot influenta modul in care ceilalti ne percep, ne pot vindeca si ne pot sustine intentiile. In orice caz daca avem notiuni despre cromatica si semnificatia culorilor, suntem in avantaj!

In timp ce la nivel fizic culorile sunt grupate fie in Culori Primare: rosu, galben si albastru – acestea nefiind create prin combinarea altor culori, de la ele pornind toate celelalte culori existente in natura, Culori Secundare: oranj, verde, violet – sunt cele create prin combinarea culorilor primare, in proportii egale, doua cate doua, Culori Tertiare – create prin combinarea unei culori primare si a unei culori secundare alaturate si Culori Acromatice sau non-culori: albul si negrul – care nu se gasesc in natura in forma pura; tot aici avem si griul, care se obtine prin combinarea albului cu negrul in proportii diferite, la nivel spiritual culorilor li se atribuie un inteles spiritual inca de la inceputurile omenirii, puterea lor fiind legata de elementele din natura cu care sunt asociate, calatoria din aceasta perspectiva incepand de la cele 7 culori  ale curcubeului, chakrelor si aurei: rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo si violet. Exista de asemenea inca o perspectiva stiintifica de mentionat, care face legatura intre cele doua mai sus mentionate, si anume cea psihologica,  care se refera la puterea vibrationala a culorii, sustinand teoria ca acestea ne ifluenteaza psihicul.

Sa incepem cu Rosul! Este cea mai vibranta culoare, plina de viata, simbolizand de la pasiunea dragostei la cea a furiei razboiului. Excita si energizeaza, fiind culoarea focului si a puterii, a tot ce este intens. Este culoarea primei chakre, care este raspunzatoare de legatura noastra cu pamantul, cu siguranta si energia fizica. In toate nuantele ei ne ajuta sa ne afirmam pasiunea, sa ne accentuam puterea, sa ne intarim pozitia pe pamant si corpul. Nu exista o alta culoare cu un impact vizual mai mare, mai instinctuala. Este culoarea regilor si reginelor, a revolutiei, a sangelui, a pericolului, a inimii, a sarutului. Sunt foarte multe de spus despre rosu, oricum l-am aborda. Fiecare femeie ar trebui sa aiba o rochie rosie, insa nu este o culoare pe care sa o poti purta in fiecare zi. Sezonul acesta rosul se poarta din cap pana in picioare, in aceeasi nuanta sau nuante diferite. Poti insa, sa il porti si ca accent in tinute acromatice si asta poti sa o faci cat de des vrei. Combinatiile mele preferate sunt rosu-bleumarin si rosu-alb. Rosul este cel mai bine pus in evidenta de verde, insa pe mine nu ma incanta acest contrast.

Portocaliul reprezinta abundenta. Este o culoare calda, energica, ce simbolizeaza afectiunea, senzualitatea si sexualitatea. Este culoarea celei de a doua chakre, chakra sacrala, raspunzatoare de mental si emotional, de creativitate, productivitate, entuziasm, optimism si placere. Daca vrem sa traim in armonie si belsug, portocaliul ne este de folos. Din fericire este o culoare in tendinte in moda, inca din primavara. A aparut pe toate podiumurile si chiar s-a afirmat ca Orange is the new black! Cele mai de succes combinatii sunt cu albastrul, albul si negrul.

Fustă conică cu talie înaltă din bumbac cerat mov cu imprimeu african
Fustă conică cu talie înaltă din bumbac cerat mov cu imprimeu african

Culoarea galben este veselie, bucurie, fericire, ne face sa ne gandim la zilele insorite de vara, fara griji. Simbolizeaza optimismul, idealismul, speranta, curajul si puterea personala. Este culoarea chakrei 3 din plexul solar, unde se afla soarele interior, vointa si increderea. Daca vrei sa razi, sa te distrezi, dar si sa iti sporesti curajul si increderea, poarta galben. Anul acesta se poarta in nuante intense, dar si in combinatie cu albul. Se poarta in special rochii, efectul fiind de zeita a verii.

Verdele reprezintă natura, primăvara, echilibrul, renaşterea, reînnoirea şi revitalizarea. Este un simbol al prospeţimii, sănătăţii, armoniei, prosperităţii, progresului, evoluţiei, fertilităţii, dezvoltării, speranţei şi siguranţei. Se spune că dăruieşte speranţă într-o mai mare măsură decât orice altă culoare. Secretul asortării corecte a hainelor de culoare verde cu cele de altă culoare se referă la alegerea nuanței potrivite de verde. Astfel, diversitatea de nuanțe existente în cazul acestei culori vă permite să o asociați cu aproape orice culoare, dacă optați pentru nuanța potrivită.

Potrivit studiilor științifice, albastrul este culoarea preferată a majorității oamenilor, în special a bărbaților întrucât nuanțele întunecate ale acestuia sunt considerate extrem de masculine și conectate cu semnificații precum succesul, autoritatea și afacerile. Albastrul este regăsit în ceruri și în ape, în jeanși și în logourile corporatiste. Dacă albastrul închis inspiră încredere, demnitate și inteligență, cel strălucitor denotă purificare, putere și sprijin, iar cel deschis, pace, seninătate, spiritualitate și infinitate. Este o culoare primară care poate fi combinată cu succes cu non-culorile alb și negru. Pe lângă acestea, puteți opta și pentru verde, portocaliu sau violet în combinație cu albastru, pentru a obține ținute corecte din punct de vedere cromatic.

Culoarea mov, în nuanța de purpură, este culoarea regilor. Ea sugerează luxul, bogăția și sofisticarea. Este culoarea pasiunii, romantismului și emoțiilor, a persoanelor marcate de spiritualitate, cărora le place să învețe din experiențe și să citească despre viețile altora.  Corespunde chackrei capului – coroana – care este asociată onoarei, demnității, respectului de sine, continuității și speranței. Movul este o culoare fundamentală a spectrului luminii, situată la capăt, după indigo, având în vestimentație un efect dramatic și provocator.

 

Fustă conică cu talie înaltă din bumbac cerat Fustă conică cu talie înaltă din bumbac cerat turquoise Fustă conică cu talie înaltă din bumbac cerat albastru

Culorile acromatice (non-culorile), alb, negru și gri, pot fi adăugate oricărei combinaţii cromatice, fără a ne face griji de compatibilitate.

Fiecare culoare are subton rece sau cald. Culorile care au mai mult galben în compoziţie au subtonuri calde, iar cele care au mai mult albastru în compoziţie au subtonuri reci. Când porţi mai multe culori în ținută, alege-le astfel încât toate să aibă subton cald sau subton rece şi să fie de aceeaşi intensitate, astfel nu intră în conflict unele cu altele.

Rochie tip cămasă din voal albastru Rochie tip camasa din material Barbie Rochie tip cămasă din voal cu dungi maro Rochie tip camasa din bumbac satinat

Asortările cele mai reuşite se obţin atunci când se combină culorile care au aceeaşi intensitate. Adică au aceeaşi doză de alb, gri sau negru în compoziţie.

Bonus – Cum să te asortezi în funcție de culoarea părului:

Dacă ai părul de culoare închisă (brunet. șaten) și tenul de nuanță deschisă, este recomandat să optezi pentru următoarele combinații de culori în cazul ținutelor tale:

 • Alb – Bej
 • Bleumarin – Bej
 • Gri – Maro
 • Maro – Alb
 • Maro – Galben.

Dacă ai părul și tenul deschise la culoare, poți miza pe următoarele combinații de culori în cazul ținutelor tale:

 • Roșu – Ciocolatiu
 • Alb – Negru
 • Ciocolatiu – Kaki
 • Negru – Caramel
 • Maro – Lavandă
 • Negru – Gri.

Lewo îți propune imprimeuri vibrante, dar și tonure neutre pentru alcătuirea unor ținute plăcut asortate.

 

Coș